Noi taxe și impozite pentru români, prețuri mai mari acolo unde nu te aștepți: TVA-ul majorat este doar vârful piramidei

de: Alexandru Puiu
15 07. 2023

În ultimele luni, a devenit din ce în ce mai evident că autoritățile române nu fac o treabă foarte bună în a-și acoperi deficitul bugetar. Marii datornici în continuare nu-și achită taxele la stat, iar într-un final, costul unei administrații defectuoase este plătit tot de oameni obișnuiți, prin impozite umflate și un TVA din ce în ce mai copleșitor.

Coaliția PNL – PSD a prezentat în ultima săptămână o serie de soluții pentru a acoperi deficitul bugetar și toate urmează să fie analizate în următoarele săptămâni. Cu un pic de ghinion, de la 1 septembrie, ne putem aștepta de la o explozie a prețurilor. Printre inițiative, se numără creșterea TVA-ului la produsele bio și pe hrana animalelor de companie, taxarea companiilor care își externalizează profiturile și/sau a celor care au venituri de peste 100 de milioane de euro.

Vina vine de la FMI, în teorie

Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială și Comisia Europeană au pus presiune pe autoritățile române să elimine cât mai multe dintre excepțiile legate de impozitare, atât pe partea de angajați, cât și în privința produselor și serviciilor. În consecință, guvernanți nu vor, dar trebuie să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

Printre propunerile obținute de surse citate de Euronews, ministrul Marcel Boloș a venit cu propuneri și simulări pe mai multe fronturi. Deși nu este clar dacă se vor materializa toate, direcția este una destul de clară, iar suportul coaliției este în mare parte asigurat. Practic, vorbim de creșterea TVA-ului la hrană pentru animale de companie, la produsele bio și suplimentele alimentare, de la 9% la 19%.

Companiile care își trimit profiturile în afara țării vor fi suprataxate, în urma unor plângeri venite de la ANAF. În plus, Guvernul ia în calcul o taxă suplimentară de 1% pe veniturile de peste 100 de milioane de euro, de la 1 ianuarie 2024. Tot atunci ar putea intra în vigoarea creșterea impozitului pe dividende, care tocmai a crescut de la 8% și se vehiculează un salt la 10%.

În teorie, se ia în calcul și eliminarea scutirii de plată a CASS de către angajații din construcții și cei din industria agroalimentară. Dacă se materializează, de la 1 septembrie, aceștia vor rămâne doar cu scutirea de 10% din impozitul pe venit, la fel ca în cazul angajaților din IT.

Nu în ultimul rând, viciile vor fi taxate și mai mult, până la nivelul mediei europene în cazul accizelor pentru țigări și alcool, până la un nivel suplimentar când vorbim de jocurile de noroc. După modelul irlandez, s-ar putea taxa în plus băuturile răcoritoare cu un anumit nivel de zahăr. Un plus de 1% la impozitul pentru imobilele de peste 500.000 de euro este de asemenea pe listă.